Aatu kulisseissa: Artisti Aleksanteri Hakaniemi

16.7.2018

Artisti Aleksanteri Hakaniemi: ”Suomessa ei tarvita managereja”

Artisti ja muusikko Aleksanteri Hakaniemi vieraili Aatu kulisseissa -podcastissa.

Kouvolalaislähtöinen muusikko Aleksanteri Hakaniemi, 23 on kerennyt muutamassa vuodessa saavuttaa jo paljon musiikkialalla. Ensin teini-ikäisenä Kouvolan katusoittajana, sitten Reino Nordinin yhtyeen taustalaulajana sekä Justimuksen ja Eveliinan keikka DJ:nä. Kaiken huipennuksena Hakaniemi rakensi oman soolouran ja sinetöi levityssopimuksen Sony Musicin kanssa vuonna 2016.

Aleksanteri Hakaniemi on nykyään Helsingissä asuva artisti ja muusikko. Helsingin kiireiseen vilinään hän on jo kerennyt tottua ja vitsaileekin, että muun muassa asunnossaan on aina silloin tällöin elämää, kun majoituttaa esimerkiksi bändiläisiään. Kouvola on kuitenkin antanut tälle nuorukaiselle hyvän pohjan ja kosketuspinnan musiikkiin. Opiskelihan Aleksanteri aikanaan Pohjois-Kymen musiikkiopistolla.

-Kouvolasta ei ole mitään pahaa sanottavaa, päinvastoin. Juureni ovat täällä ja Kouvolassa on hyvät systeemit kaikkeen. Kouvola antaa myös tietyn työmoraalin, jota ei välttämättä pääkaupunkiseudun kollegoilta saa, Aleksanteri kertoo.

Tuottajat ovat näkymättömiä tähtiä

Aleksanteri sanoittaa ja säveltää itse kappaleensa. Kun hän on itse tyytyväinen tuotokseen, on tullut aika äänittää demo puhelimeen ja lähettää eteenpäin. Siitä sitten yhdessä artisti ja tuottaja istuvat alas ja miettivät kuinka demosta saa toimivan kokonaisuuden ja ehkä jopa hitin. Mikäli kaikki palaset loksahtavat kohdilleen, alkaa studiotyöskentely. Studiolla äänitetään sekä laulu että instrumentit. Aleksanterin musiikki syntyy Kaiku Entertainmentin studiolla Helsingin Kruununhaassa tuottajansa Rafaelin kanssa.

-Musiikkituottaja on artistin oikea käsi ja pääyhteistyökumppani. Minulla ja Rafaelilla kemiat kohtasivat saman tien ja aloimme tekemään. Oikean tuottajan löytäminen ei ole itsestäänselvyys, paljon artistit pyörittää eri tuottajia, jotta sopiva löytyisi. Itselläni on ollut onneksi tähdet oikeassa asennossa. Tällä alalla kontaktien luominen se vasta on tärkeää ja jopa raskastakin, Aleksanteri sanoo.

Aleksanterin kappaleet ovat keränneet miljoonia kuuntelukertoja Spotify-musiikkipalvelussa ja tästä poppari saa kiittää myös isosti tuottajaansa, sillä myös kuuntelukerrat ovat merkki molempien onnistumisesta. Aleksanterilta on ilmestynyt seitsemän singleä ja yksi albumi – ”Nuorena Jaksaa”. Haastattelussa Aleksanteri paljasti, että uutta musiikkia olisi tulossa ensi kuussa ja kappaleen nimeksi valikoitui ”Luuseri”. Ensimmäinen kappale, ”Etsi Mut”, julkaistiin kuitenkin jo marraskuussa 2016 ja tämä hetki nostatti Aleksanterin ihokarvat pystyyn.

-Jännitys alkoi jo levytyssopimusta allekirjoitettaessa kesällä 2016. Huipennuksena tietenkin ensimmäisen biisin julkaisuviikko. Pelkäsin esimerkiksi, että miten selviän haastatteluista ja miten ihmiset ottavat biisin vastaan. Asioiden käsitteleminen vie minulla henkisesti paljon aikaa. Onneksi alkujännityksestä kuitenkin selvittiin. Vieläkin pelottaa mm. motivaation ja intohimon säilyminen urani loppuun asti – se on kaiken ydin.

Tuottaja on yksi henkilö, joka artistien taustalta löytyy, mutta on takataskussa vielä pari muutakin. Suomessa on kuitenkin vain muutamalla artistilla manageri eikä muusikot niinkään ajele limusiineilla ja kävele punaisilla matoilla turvamiesten saattelemana. Hakaniemi heittäkin ilmoille kovan väitteen, että Suomessa ei edes tarvittaisiin managereja. Niin sanottu ”A&R -henkilö” on toinen juttu. Hän on artistin tukihenkilö, jonka kanssa voi miettiä esimerkiksi uran kehittymistä, soitattaa demoja ja johon voi halutessaan purkaa tunteita. Lisäksi monella artistilla on tämän lisäksi keikkamyyjä ja promoottori, niin myös Aleksanterilla.

Tulot keikoista ja soitoista

Aleksanteri tekee siis työkseen musiikkia, joka tarkoittaa sitä, että jotain täytyy tienatakin.

Tulonlähteitä ovat kuukausittaisten keikkapalkkioiden lisäksi Teosto- sekä Gramexmaksut, jotka tulevat mm. radiosoitoista. Aleksanteri tykkää kuitenkin puhua kokonaisuudessaan tiimistään, kuin hänestä itsestään. Tämä tarkoittaa tienesteissä sitä, että hän jakaa luonnollisesti keikkapalkkion bändin kesken ja muiden tulojen jakamisen hän hoitaa puoliksi tuottajansa Rafaelin kanssa.

-Gramex ja Teosto tilitetään muutaman kerran vuodessa meille artisteille ja eipä niihin voi pelkästään turvautua, koska summa vaihtelee ja en osaa yhtään sanoa paljon sieltä on tulossa. Ja ei, en ajele Ferrarilla tai muillakaan hienoilla autoilla, Aleksanteri naureskelee.

Menestys ei ole nostanut jalkoja ilmaan

Aleksanterin ura on ollut tähän asti yhtä nousukiitoa ja voisi kuivitella, että tulisi hetkiä, joissa jalat voisivat nousta maasta kohti korkeuksia. Hakaniemi kuitenkin vakuuttaa, ettei näin ole käynyt.

-Menestyminen ei ole muuttanut minua ihmisenä millään tavalla ja on tärkeää pitää huolta ihmissuhteista ja elämän perusasioista. Huomaan välillä entisissä koulukavereissa tutkailevaa katsetta, mutta sama Aleksanteri olen edelleen.

Sosiaalinen media luo tänä päivänä yllättävän paljon paineita monille taiteilijoille ja esiintyjille. Aleksanteri on kuitenkin henkilöbrändännyt itsensä aitona omana itsenään ja suositteleekin sitä muille.

-Somessa on tärkeää olla aito ja oma itsensä. Ei pidä lähteä esittämään mitään muuta kuin on. Tämä helpottaa esimerkiksi kohtaamisia fanien kanssa, kun voi halutessaan sanoa rehellisesti miltä tuntuu milloinkin eikä aina tarvitse olla ikuinen ilopilleri.

Aleksanteri on jo tottunut katseihin kauppakeskuksissa ja julkisilla paikoilla, mutta se kuuluu julkiseen työhön. Hakaniemi sanoo kuitenkin, että Helsingissä on niin paljon julkisuuden henkilöitä, ettei hänen läsnäolo Metrossa välttämättä aiheuta faniryntäystä. Pienemmät paikkakunnat ovat toki asia erikseen.

-Kyllähän sen tuijottamisen huomaa ja usein jälkeenpäin tullaan harmittelemaan somessa, että ei uskallettu tulla juttelemaan. Minulla on aina aikaa vaihtaa ihmisten kanssa pari sanaa, jopa keikan jälkeenkin. Fanikohtaamiset ovat hauskoja ja sehän on vain pieni panostus itseltäni, kun voi jonkun kanssa jauhaa niitä näitä.

Aleksanteri Hakaniemi on kaveri, jonka määränpää on selvillä. Hakaniemen unelma on olla relevantti artisti mahdollisimman pitkään ja tehdä keikkoja isoilla areenoilla. Myös säveltäjänä ja sanoittajana kiehtoo koko kansan tuntema ikivihreä. Nähtäväksi jää jättääkö Aleksanteri merkin tähän maailmaan.

Aatu Itkonen

 

Hae sisältöjä

Arkistot

Tekijä

Teema

Pin It on Pinterest