Aatu kulisseissa: Näyttelijät Satu Taalikainen ja Olga Temonen

30.7.2018

Näyttelijät Satu Taalikainen ja Olga Temonen: ”Meistä pidetään täydellistä huolta”

Kouvolalainen näyttelijä Satu Taalikainen on ollut 20 vuotta Kouvolan Teatterilla päivätöissä. Taalikainen onkin viihtynyt nykyisessä työssään erinomaisesti, sillä muun muassa työryhmä ja kollegat ovat erinomaiset. Lisäksi Satu tekee improvisaatioryhmän kanssa keikkoja ja sanoo, että Kouvola on hyvä teatterikaupunki.

-Valmistuttuani ammattinäyttelijäksi minua pyydettiin Kouvolan Teatteriin ja lähdin mukaan ja olen viihtynyt työpaikassani hyvin. Ilmapiiri on mahtava ja on huikea tehdä töitä täällä Kouvolassa, jossa on myös paljon harrasteteattereita, Satu kehuu.

Taalikainen on tällä hetkellä kesälomalla ja ihan ansaitusti. Hänet muistetaan erityisesti pääroolista Katri Helena -näytelmässä, jota itse tähtikin kävi kaksi kertaa katsomassa. Katri Helena -näytelmä tai mikä tahansa muukin ottavat koville, sillä harjoittelupäivät ennen ensi-iltaa ovat raskaat. Taalikainen sanoo kuusipäiväisessä työviikossa olevan töissä jopa aamu kymmenestä ilta kymmeneen, joten kesällä ja loma-aikoina täytyy rentoutua.

-Meillä on vuodessa viisi tuotantoa ja harjoitteluakin se vaatii. Repliikit, iskulauseet ja kaikkien opetteleminen vie todella paljon aikaa, myös kotona työpäivän jälkeen. Olenkin oppinut ottamaan rennosti tässä vuosien mittaan aina silloin kun se on mahdollista.

Näyttelijöistä pidetään tunnetusti hyvää huolta, mutta kuinka moni tuleekaan ajatelleeksi mitä löytyy näyttämöverhon takaa? Verhon takaa löytyy niin maskeeraajat, puvustajat, suunnittelijat, markkinointihenkilökunta, lavastamo kuin ääni- ja valoteknikotkin. Toisin sanoen siis näyttelijät ovat vain murto-osa, joka näkyy yleisölle. Kuuntele Satu Taalikaisen haastattelu loppuun (kohdasta 00.00-19.00)

Olga Temonen: ”Salkkarit on maailman paras työpaikka”

 

Iittiläinen näyttelijä Olga Temonen tunnetaan erityisesti Salatut Elämät -tv-sarjasta esittäen Noora Autiota. Hän esiintyi ensimmäisen kerran sarjassa 2007 ja jäi äidiksi tulemisen vuoksi tauolle muutamaksi vuodeksi. Viimeiseksi Temonen nähtiin kuitenkin uudussa viime vuonna (2017). Tv:ssä näytteleminen eroaa teatterityöstä jo koulutusvaiheessa. Temonen on saanut koulutuksen painottuen elokuvatyöhön ja kameroiden eteen. Temonen sanookin, että kameroiden edessä täytyy olla varovainen muun muassa nyanssien tekemisessä, jottei suoritus mene liian teatraaliseksi.

-Kameratyössä voi saada hyviäkin suorituksia henkilöiltä, joilla ei ole ammatillista koulutusta. Mutta tunteiden esiin tuomisessa tämä taas tulee vastaan, koska kameran edessä täytyisi myös olla niin sanotusti aitona omana itsenään, Olga sanoo.

Tv-sarjassa näytteleminen on ikään kuin leikkiä, koska siinä eläydytään jonkun toisen ihmisen nahkoihin. Tunteet täytyisi kuitenkin olla aitoja, jotta katsojalle välittyy oikea fiilis. Tämän takia työ on melko leikkimielistä. Temonen naurahtaakin, että on hienoa kun saa leikkiä työkseen ja vielä mahtavassa työporukassa. Itse työ on kuitenkin vakavasti otettavaa ja tietyllä tapaa rankkaa, sillä jaksoja valmistuu viisi kappaletta viikossa.

-Meitä on melkein sata henkilöä, jotka pyörittävät tätä sarjaa. On ihanaa, kun meistä pidetään huolta ja aamullakin voi melkeinpä nousta suoraan sängystä maskeeraustuoliin. Meillä on myös todella hauskaa. Mm. saunakohtaukset ovat absurdeja, sillä sauna on kylmä ja ympärillä pyörii kymmeniä ihmisiä. Siinä vain täytyy luoda illuusio, että on kuuma ja rentoutuu, Olga nauraa.

Näyttelijöille on olemassa tietyt työehtosopimukset ja palkkaussuositukset. Tv-työ on kuitenkin paremmin palkattua kuin teatterityö. Temonen on ollut kuukausipalkalla, oltuaan pidempään sarjassa. Kuukausipalkkaan pystyy itse vaikuttamaan, kun alkaa muodostua tähtinäyttelijäksi ja siihen vaikuttaa pakosti myös koulutus.

-Rahallinen korvaushan on myös korvaus kasvojen kulumisesta ja siitä, että luovuttaa kasvonsa julkisuuteen.

Saako pitkän uran Tv:ssä, mainoksissa ja blogissa tehnyt mediapersoona kulkea rauhassa kaduilla? Entä minkälainen on Olgan työ tuottajana? Kuuntele haastattelu (Olgan juttu alkaa kohdasta 19.02)
Aatu Itkonen

 

Hae sisältöjä

Arkistot

Tekijä

Teema

Pin It on Pinterest