Aatu kulisseissa: Lumilautailija Roope Tonteri: ”Tällä hetkellä ei ole kuin kaksi sponsorisopimusta”

20.8.2018

Moninkertainen maailmanmestari, kouvolalaislähtöinen Roope Tonteri, vieraili Aatu kulisseissa -podcastissa.

Roope Tonteri on moninkertainen lumilautailun maailmanmestari, joka on kotoisin Kouvolasta. Tonteri asui lapsuutensa Valkealassa ja kävi Kouvolassa peruskoulut. Lumilautailu vei kuitenkin tätä mestaria Vuokattiin, jossa lajille löytyi oma koulu.

-Olen saanut Kouvolasta hyvän pohjan ja kasvatuksen maailmalle ja Mielekka on hyvä mäki lyhyellä hissimatkalla. Tottakai käyn täällä vieläkin moikkaamassa tuttuja ja tekemässä vaikkapa metsätöitä. Vuokatin lumilautalukion jälkeen sitten alkoikin jo kilpailut, Roope sanoo.

Tonteri muistetaan erityisesti ensimmäisestä 2011 Burton Europen voitosta. Lisäksi 2012-2013 oli hänen sanojensa mukaan paras kausi, jonka jälkeen alkoikin jo Olympiakarsinnat. Unohtamatta tietenkään Stonehamin mm-kisojen tuplamaailmestaruutta tai Big Air-kultaa. Loukkaantumisiakin Tonteri on kokenut ja tämän takia voitto voi tarkoittaa muutakin kuin parasta palkintosijaa.

-Isoin voitto oli kylläkin se, että pääsin itse Olympialaisiin, vaikkakin ilman kultamitalia. Luumurtumien ja loukkaantumisten jälkeen ei ole itsestäänselvyys päästä noin isoihin kilpailuihin.

Sponsorien ja apukäsien tärkeys maailmalla

Valmentajan rooli on erityisen tärkeä ja Tonterin valmentaja, Antti Koskinen, toimii valmennuksen ohella niin autokuskina, kokkina kuin terapeuttinakin.

-Meidän liitto hoitaa aikalailla kaikki ilmoittautumiset kisoihin ja yleensä sinne lähtee edustajan kanssa valmentaja. Tapauksessani se on aika usein Koskinen, joka tekee paljon muutakin kuin valmentaa.

Tunnetusti urheilijoilla on sponsoreita ja tukijoita, niin myös Roopella. Mutta mitä sponsorit oikeastaan kustantavat?

-Sponsoreilta tulee matkabudjettia tai palkkaa. Se edellyttää tietenkin, että laskee ja käy kisoja. Raha tulee sponsoreilta yleensä kerran vuodessa kertasummana vuoden vaihteen jälkeen. Tällä hetkellä ei ole voimassa olevia sopimuksia kuin kaksi, Red Bull ja Valtra, Roope paljastaa.

Sponsorien menetys olisi huono juttu, sillä omilla palkintorahoilla ei ole järkeä reissata. Se on kuitenkin omaa palkkaa tehdystä työstä. Sponsorien menetys voisi Roopen sanojen mukaan tarkoittaa pahimmassa tapauksessa uran loppumista. Sponsoreihin liittyvistä yksityiskohdista keskustellessa Roope asettelee sanansa tarkkaan.

-Vuodessa koko kauden reissaaminen saattaa maksaa jopa 40 000 euroa ja sponsorien jälkeen jää yleensä vähän plussan puolelle.

Ehkä Roope Tonteri nähdään vielä maailmanlaajuissa kilpailuissa edustamassa Suomea. 

Miten julkisuus ja kisamenestys on vaikuttanut Roopen elämään? Entä mitä Roope tekee seuraavaksi? Kuuntele haastattelu ylhäältä.

Aatu Itkonen

 

Hae sisältöjä

Arkistot

Tekijä

Teema

Pin It on Pinterest