Liikkuvista hahmoista kuvituksiin – Elämä luovan opiskelun ja harrastuksien kanssa

22.8.2018

Hei!

Nimeni on Minttu Penttilä, mutta netissä kuljen nimimerkillä CuteFlare. Olen graafisen suunnittelun opiskelija, jonka tavoitteena on valmistua ensi keväänä 2019! Rakastan kissoja, piirtämistä ja musiikkia ja harrastuksiini kuuluvat pääasiassa piirtäminen ja animaatioiden tekeminen. Harrastuksieni lisäksi koen digitaalisen media kiinnostavana ja toivon sen olevan suurena osana tulevaa uraani.

Olen tällä hetkellä harjoittelussa Kaikumedialla. En tiennyt Kaikumedian olemassaolosta ennen työssäoppimistani ja kuulin siitä ensimmäisenä luokkakaveriltani. Hän oli hakenut Kaikuun aikaisemmin, mutta päätyikin toiseen paikkaan ja kertoi minulle, että Kaiulla otetaan harjoittelijoita vastaan. Ennen Kaikumediaa olin päässyt etenemään kahdessa hakuprosesseissa, mutten loppujen lopulta saanut paikkaa kummastakaan yrityksestä.

Päätin hakea Kaikumediaan heidän nettisivujen ja toimenkuvan perusteella. Piirtämisen ja animaatioiden tekemisen lisäksi teen videoeditointia, minkä takia koin Kaiun olevan mielenkiintoinen harjoittelukohde. Lähetin aluksi sähköpostia, mutta lopulta päädyin soittamaan ja sain sovituksi haastatteluajan. Harjoitteluuni lisättiin Porukkatalon paperituotteiden ja yleisilmeen suunnittelua, kun pääsin Kaikumedialle sisään.

Kaikumedialla on ollut mukavaa! Työympäristö on kannustava ja pääset tutustumaan erilaisiin aiheisiin. Itse nautin siitä, kuinka työkohde muuttuu viikoittain, jopa päivittäin. Joku päivä kirjoitan juttua dekkareista ja toisena editoin äänivideota, jonka materiaaliin olen vain saanut pohjustuksen ”Saat vapaat kädet!” yhteydessä.

Olen työskennellyt suurimman osan ajastani Porukkatalolla, mikä on osoittautunut hyväksi vaihtoehdoksi juuri Porukkatalon visuaalisen ilmeen ja sen edelleen kehittämisen kannalta. Saan inspiraatiota työympäristöstäni ja konkreettisesti näen, miten ja missä mahdollisia designeja käytettäisiin.

Graafinen suunnittelu – Mitä se on? Missä sitä voi opiskella?

Opiskelen graafista suunnittelua Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa XAMK:ssa Kouvolan kampuksella. Pääsin lukiosta suoraan ammattikorkeakouluun viidenneltä varasijalta ja hyväksyin paikan heti, kun se oli mahdollista.

Mitä on graafinen suunnittelu?

Graafinen suunnittelu sisältää logojen suunnittelua, sanoma- ja aikakausilehtien taittoa (tekstin ja kuvien asettelua), kuvittamista, infografiikkaa, pakkaussuunnittelua, brändin tai yleisilmeen luomista, nettisivujen suunnittelua ja koodausta, eli se on kaiken mahdollisen visuaalisen ilmeen suunnittelua ja toteuttamista. Itse voin suositella graafista suunnittelua pääasiassa heille, jotka haaveilevat luovasta ammatista, mutta eivät kumminkaan halua tehdä harrastuksestaan työtä. Graafinen suunnittelu on loppujen lopulta todella laaja ala ja sieltä varmasti löytyy jokaiselle jotakin.

Sain kuulla graafisesta suunnittelusta tädiltäni viimeisenä opiskeluvuotena lukiossa. Sitä ennen olin harkinnut opiskelevani journalismin parissa, mutta lievän lukihäiriöni takia tulin siihen tulokseen, ettei se olisi paras vaihtoehto ja luovuin ideasta lukion keskivaiheilla. Lopulta päädyin taipumaan taidealalle ja ennen tätini ehdotelmaa, en ollut satavarma mihin menisin opiskelemaan.

Graafista suunnittelua voi opiskella Helsingissä Aalto yliopistossa, Lahdessa Lahden ammattikorkeakoulussa, Rovaniemellä Lapin yliopistossa ja Kouvolassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa. Aiheena graafista suunnittelua löytyy varmasti myös muualta, mutta nämä neljä koulua tarjoavat ammatillisen koulutuksen alalle. Opiskeluun menee 2-4 vuotta riippuen opinahjosta.

Opintosuunnitelmat vaihtelevat varmasti koulukohtaisesti. XAMK:ssa graafisen suunnittelun opintosuunnitelma on muuttunut sinä aikana, jolloin olen opiskellut siellä. Mutta yritän kumminkin antaa mahdollisimman tarkan kuvan, millaista on opiskella graafikon alaa. Koska olen opiskellut ammattikorkeakoulussa, opintoni ovat melkein kokonaan olleet käytännönoppimista. Luentoihin päätyvät vain pääasiassa taidehistoria, ammatillinen äidinkieli, englanti ja ruotsi.

Jokainen oppitunti rakentuu pääasiassa päivän aiheesta, aiheen mahdollisesta teoriasta, tehtävän annosta ja loppupäivän tehdään kyseistä tehtävää. Välillä tuntien alkuun tai väliin saatetaan heittää tehtäviä, joiden parissa vietetään vartista tuntiin. Itse nautin näistä nopeista harjoituksista, koska se opettaa päätöksentekokykyä ja nopeutta ongelmanratkaisuun. Vaikka tunneilla käytetään paljon aikaa töihin, työelämässä samaiset työt saatetaan suorittaa parin tunnin sisään tai saman päivän aikana. Sen takia mielestäni nopeat tuntitehtävät ovat hyvä tapa kehittää paineiden sietokykyä ja nopeutta tuottaa asioita.

Valmistuttua ammattiin, graafinen suunnittelija voi työskennellä mm. mainos- ja viestintätoimistoissa, freelancerina tai yrittäjänä tai esimerkiksi jonkun ruokaketjun henkilökohtaisessa mainos- ja/tai viestintäyksikössä. Graafista suunnittelua tarvitaan kaikkialla eli työ- tai työssäoppimispaikkaa voi myös hakea esimerkiksi kahvilasta tai muualta, jossa uskot graafisesta suunnittelusta olevan hyötyä.

Harrastuksien sitominen intohimoihin – Elämä internetissä

Niin kuin mainitsin blogin alussa, harrastuksiini kuuluvat pääosin piirtäminen ja animaatioiden tekeminen. Näiden lisäksi harrastan käyntiä rotukissanäyttelyissä, uintia varsinkin kesällä ja editoi videoita YouTube kanavalleni. Keskityn tosin tässä blogissa enemmän piirtämiseen ja animaatioiden tekoon. Mitä siis harrastuksiini pääasiassa kuuluu?

Tarinankerronta aiheena on kiinnostanut minua pienestä asti ja siihen piirtämiseni ja animaatioiden tekeminen pääasiassa sijoittuu. Piirroksissani aiheet liittyvät pääasiassa inspiraatioihin joistain tietyistä biiseistä, luonnosta tai joko omista tai muiden tarinoista. Animaatioinspiraatiot kulkevat vähän samaa rataa, mutta missä piirustuksiin liitän yksittäisen kuvan koko kokonaisuudesta, animaatioihin pystyn lisäämään paljon enemmän. Kaikkia inspiraatioita kumminkin yhdistää tarinallisuus, joka tavalla tai toisella on osana kuvan kokonaisuutta.

Inspiraatio, jonka sain ollessani vaihto-opinnoissa Irlannissa. Pääinspiraation lähde kuvalle oli siinä hetkessä oleva ympäristö, jossa asuin ja sen yleinen säätila. Viimeistään kuultuani ”Singing in the Rain / Umbrella” biisin inspiraation kokonaisuus loksahti paikoilleen.

Piirustusten ja animaatioiden lisäksi teen sarjakuvia omista tarinoista. Tällä hetkellä painopisteeni on ”Blazing Will of the Heart” – tarinassani, mutta sen lisäksi minulta löytyy muitakin tarinaideoita, joita työstän Blazing Will of the Heart – sarjakuvan ohella tai jotka toteutan myöhemmin. Näitä tarinoita ovat muun muassa ”Yellow”, ”Jungle Cats” ja ”Satisfied”

Blazing Will of the Heart (lyhyesti BWotH) on kissojen moderniin maailmaan sijoittuva tarina. Tarinassa seurataan päähahmojen Powderin (etummainen, jolla on vihreä rusetti) ja Lilyn (edessä oikealla Powderin takan, kilpikonnakuvioinen) elämää. BWotH on fantasiaseikkailu sarjakuva, jossa ei pelätä käsitellä aika ajoin vähän hankalampia aiheita kuten syrjintää ja kuolemaa.

Teen tarinoita englanninkielellä pääasiassa kahdesta syystä: koen helpommaksi ilmaista asioita englanniksi ja haluan, että tarinoitani pystyvät lukea mahdollisimman monet ihmiset. Suurin osa seuraajakunnastani YouTube:ssa on Amerikkalaisia ja Britit kuuluvat kanavani top 5 maihin, jotka katselevat videoitani. Suomi on viime aikoina noussut myös top 5 – listalle, mutta silti pidän kanavani vahvasti englanninkielisenä. Parhaimpia kommentteja, mitä olen saanut vuosien varrella, ovat suomalaisten antamat kommentit siitä, kuinka ovat luulleet minua amerikkalaiseksi tai britiksi.

Tulevaisuuden suhteen tämän hetkinen tavoitteeni on valmistua graafiseksi suunnittelijaksi ja mahdollisesti hakea johonkin mainostoimistoon töihin. Oman yrityksen perustaminen ja freelancerina toimiminen kiinnostavat minua myös. Luulen tosin, että kunnon töillä aloittaminen olisi fiksumpi veto. Saisin sitä kautta paremmin kokemusta alani töistä, minkä avulla voin pohjustaa omaa uraani paljon paremmin.

Unelmani olisi saada elanto sillä, mitä teen, eli sarjakuvilla, tarinoillani ja kuvituksillani. Vaikka realistisuuden suhteen unelmani on todella epävarma, pyrin toteuttamaan sitä edes sivutoimisesti ”oikeiden” töiden ohella. Sitä ei koskaan tiedä, mitä tulevaisuudessa tapahtuu ja jos ei yritä, se ei varmasti toteudukaan!

Hae sisältöjä

Arkistot

Tekijä

Teema

Pin It on Pinterest