Aatu kulisseissa: Toimittaja-juontaja-selostaja Mika Saukkonen: ”Tässä työssä täytyy kestää kaikenlaista palautetta”

19.9.2018

Kouvolalaislähtöinen toimittaja-juontaja ja selostaja Mika Saukkonen vieriali Aatu kulisseissa -podcastissa.
Toimittaja-juontaja-selostaja Mika Saukkonen on varmasti suurimmalle osalle tuttu jo kymmenien vuosien takaa, jolloin Saukkonen veti kollegansa Timo Jutilan kanssa sunnuntai-iltaisin Hockey Night -ohjelmaa aina vuoteen 2005 asti. Näin tänä päivänäkin Saukkonen on monessa mukana ja muun muassa jääkiekon MM-otteluiden selostukset, lukuisat juontokeikat tai arkiset MTV:n Tulosruudun ankkuroinnit kuuluvat tämän Kouvolalaislähtöisen työtehtäviin. Mutta minkälaisia ovatkaan Saukkosen päivät Maikkarin studiolla?
 
-Tulen töihin kolmelta, jonka jälkeen menen palaveriin ja mietimme työryhmän kanssa aiheita. Työryhmämme koostuu muutamista henkilöistä, mutta itse ankkurina päätän mitä ajetaan ulos, ja tietenkin suunnittelen myös omat juontoni. Päivä on pitkälti suunnittelua ennen lähetyksiämme illalla, Saukkonen sanoo.
 
Kouvola on Saukkoselle tuttu, sillä täällä hän on käynyt peruskoulunsa ja ollut jopa opettajanakin.
 
-En ymmärrä ollenkaan, kun jotkut parjaavat Kouvolaa. Tämä on samanlainen kaupunki, kuin kaikki muutkin ns. paremman maineen alla olevat. Meillä on paljon hienoja vesialueita, ja urheilun näkökulmastakin Kouvola on mainio kaupunki.
 
Jääkiekon MM-kisojen selostuskoppi on tälle konkarille jo erittäin tuttu ja niin myös tavat, kuinka yhden pelin selostus rakentuu. Parjaamisesta puheenollen, kun parhaimmillaan 1.5 miljoonaa ihmistä seuraa Saukkosen selostamaa peliä, mahtuu joukkoon paljon palautettakin.
 
-Selostajan työ on ammatinvalinta kysymys. Tiedostan, että selostusteni jälkeen foorumit ja somet ovat täynnä viestejä, joissa ihmiset puivat suoristustani. Pari tuntiseen peliin käytetään kuitenkin paljon aikaa pelkästään suunnitteluun ja joukkueiden opettelemiseen. Yleisesti ottaen yhdessä päivässä kerkeän opetella yhden joukkueen ja silti edessäni on jokaisesta pelaajasta muistilappu. Muistiinpanoistani löytyvät esimerkiksi pelaajien historiat ja aikaisemmat ansiot, Saukkonen sanoo.
 
Tämän kaiken lisäksi Saukkonen tekee kirjailijan töitä. Ensimmäisen tietokirjan, Juti: Timo Jutilan tarina, Saukkonen kirjoitti viime vuonna, ja tällä hetkellä työnalla on jo toinen kirja, josta Saukkonen vaikenee toistaiseksi. Kuinka pitkä prosessi kirjan kirjoittaminen on?
 
-Kirjoitusprosessit saatavat kestää vuosia. Tapauksessani Jutilan Tarina kesti kahdeksan kuukautta. Tämän nykyisen, työnalla olevan, kirjan tekeminen on aloitettu tänä keväänä ja julkaisu on luultavasti ensi keväänä tai syksynä.
 
Kuinka paljon kyseisillä töillä tienaa? Entä minkälaisia ovat juontokeikkojen suunnittelut ja mitä terveisiä Saukkosella on tapahtumajärjestäjille? Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan tästä.
Aatu Itkonen

Hae sisältöjä

Arkistot

Tekijä

Teema

Pin It on Pinterest