Hankkeilla Kasvua Pohjois-Kymenlaaksoon: Haaviston seurataloa remontoidaan Kasvun ja kyläläisten voimin

30.4.2019

Haaviston seurataloa Iitissä ylläpidetään ja sen toimintaa kehitetään pienen, mutta pippurisen Perheniemen kyläyhdistyksen voimin. Nyt seurataloa remontoidaan parhaillaan Pohjois-Kymen Kasvun ja maaseuturahaston tuella. Aktiivinen iittiläinen kyläyhdistys pyrkii remontin avulla nostamaan seuratalon käyttöastetta. Oman kortensa kekoon kyläyhdistys kantaa omarahoitusosuuden lisäksi talkoovoimin.

Kaikumedia vieraili Haaviston kylätalolla huhtikuisena lauantaina ja tavoitti paikan päältä kyläyhdistyksen puheenjohtajan sekä otoksen Perheniemen talkoovoimia.

Perheniemen kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Märkjärvi ja seuratalon uudet keittiökalusteet

”Seuratalon kunnostustalkoissa on mukana aktiivisesti sellaiset 5-8 henkilöä. Aikataulu on kohtalaisen tiukka. Keittiön osalta remontti on valmiina 4.5. mennessä, sillä silloin täällä on tiedossa jo kesäkauden ensimmäiset juhlat ja paikkojen pitää olla valmiina.” Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kaisa Märkjärvi toteaa ja jatkaa: ”Aloitimme hanketta mittauksilla ja tarjouspyynnöillä marraskuussa 2018, heti saatuamme myönteisen rahoituspäätöksen. Tammikuussa valittiin tavarantoimittaja ja tavarat toimitettiin kuukauden päästä tilauksen tekemisestä. Toki vanhat kaapistotkin piti ensin purkaa ja siihen kului jo reilusti talkootunteja.”

Kuvassa Iitin Perheniemen kyläyhdistyksen talkootoimijoita (vasemmalta oikealle) Vesa Häyhänen, Kaisa Märkjärvi Pirjo Holttinen, Juuso Yrjölä, Erkki Holttinen ja Jarmo Tähtinen

Talkoovoimat ovat tarpeeseen, jotta kylätalon keittiö saadaan suunnitellussa aikataulussa kuntoon.  ”Hankkeessa kertyy myös konetyötunteja, kun Jani ja Maisi Karvanen tulevat kaatamaan seurataloa varjostavan suuren koivun.” Kertoo Märkjärvi ja toteaa samalla, että lisätalkoovoimat ovat tarpeen, sillä seuratalolla riittää tekemistä keittiöremontin valmistuttuakin.

Haaviston seuratalohankkeen kokonaisrahoitus 17 000 euroa, josta 4500 euroa katetaan talkoilla ja noin 700 euroa yksityisellä rahoituksella, suurin osuus mahdollistetaan Pohjois-Kymen Kasvun ja maaseuturahaston tuella.
”Kasvun mahdollistaman hankkeen ja tuen avulla olemme saaneet seuratalon keittiöön uudet kaapit, enemmän säilytystilaa, uuden lieden ja suurtalousuunit, jotka palvelevat esimerkiksi pitopalvelutarpeita paljon entistä paremmin.” Kyläyhdistyksen puheenjohtaja listaa. Kalusteiden lisäksi kyläyhdistys sai hanketuen avulla hankittua myös astiaston 150 hengelle ja perkolaattorin isompiakin kahvitustilaisuuksia varten. Perheniemessä sijaitseva Haaviston seuratalo on yksi Iitin suurimmista. Pelastussuunnitelman mukaan sisään mahtuu 200 henkilöä.

Uudistettujen tilojen ja kalusteiden myötä kyläyhdistyksen tavoitteena on käyttöasteen nousu. Pohjois-Kymen Kasvu kantaa kortensa tähänkin kekoon ja järjestää yhdistyksen vuosikokouksen ja hanketoimijoiden palkitsemistilaisuuden Haaviston uusituissa tiloissa 22.5.2019. Samassa yhteydessä päästään tutustumaan myös Haavistoon hankekohteena.
Kokouskutsu ja lisätietoja tästä linkistä

Sekä tilat että kyläyhdistyksen verkkosivuilta löytyvä paikallisten palveluiden koonti palvelevat jatkossa entistä paremmin erilaisia juhlatarkoituksia, kuten häitä, syntymäpäiviä, rippijuhlia ja kokouksia. Kaisa Märkjärvi kertoo, että kyläyhdistyksen verkkosivuille on koottu hääpaketti, josta löytyy mm. paikallisten pitopalveluiden, valokuvaajien ja majoittajien yhteystietoja. Lisäksi kyläyhdistykseltä löytyy juhlateltta sekä pomppulinnoja lasten iloksi ja seuratalon terassikin on tilaisuuksien käytössä.
Kurkkaa Perheniemen kyläyhdistyksen sivuihin tästä

Haaviston seurataloremontin edetessä kyläyhdistyksen toimijat kirjaavat samalla ylös, mitä seuraavaksi tulisi hankkia ja kunnostaa. ”Keittiö oli tärkeysjärjestyksessä ensimmäinen ja jos tukirahaa jää sen jälkeen riittävästi käyttöön, hankitaan seuratalon saliin ilmalämpöpumput sekä jatketaan pihan siistimistä.” Summaa Kaisa Märkjärvi, Perheniemen kyläyhdistyksen puheenjohtaja.

 

Teksti ja kuvat: Tanja Rautavirta

Hae sisältöjä

Arkistot

Tekijä

Teema

Pin It on Pinterest