Kaikumedian esittelyssä kouvolalaiset ITE-taiteilijat: Tom Horstio ja vastaisku suorituskeskeisyydelle

17.4.2019

Kaikumedia haastatteli kouvolalaista ITE-taiteilijaa, Tom Horstiota rennoissa tunnelmissa Kouvolan pääkirjaston alakerrassa sijaitsevassa Mediamajassa. Horstio haluaa tehdä pienistä asioista suurta ja iskeä vastaan suorituskeskeisyydelle ja valmiiksi kuuluisalle taiteelle.

Tomi on toiminut aforismitaiteilijana vuodesta 2017, jolloin hän piti hänen ensimmäisen näyttelynsä, Mielen rauhaa, Kouvolan Kahviputiikki Papulaarissa.
Tom kertoo tehneensä aforismitaidetta “epävirallisesti”  kuitenkin koko ikänsä. Ensimmäisen näyttelynsä jälkeen Horstio nimesi kahdeksan vuoden takaa tehdyt teokset.

Tom opiskeli ja valmistui nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi vuoden 2016 lopussa. Siinä yhteydessä muodostui ensimmäinen taiteellinen kokoelma, jossa Tom toteutti taiteen ja tarinan paketin kerhoihin, joita hän sitten kävi pitämässä. Horstio maalasi yhdeksän akryyliteosta lapsista ja ikäihmisistä koostuneen Terhokerhon käyttöön. Horstio kysyi ryhmältä mitä he näkivät maalauksissa ja sai monenlaisia vastauksia eri ikäisiltä ihmisiltä. Projektin päätyttyä Tom teki vastauksista yhteenvedon ja nimesi taulut niiden perusteella. Siitä valmistui ensimmäinen kokoelma, Yhdeksän koodin totuuden hetki.

Tom, mitä aforismitaide oikein tarkoittaa?

– Se tarkoittaa sitä, että kun maalaa tai piirtää, sillä hetkellä ei tiedä vielä mitä on tekemässä ja mitä sen on tarkoitus esittää. Se ei esitä mitään ihmistä tai eläintä tarkoituksella, joskin sellaistakin on joskus sattumataiteena syntynyt. Joskus maalauksen sijaan tai sen lisäksi on syntynyt kirjoitusta. Tom kertoo ja jatkaa:
– Pointtina on, että kun vasta jälkeenpäin katsoo teosta, yleensä klassisen musiikin soidessa, alkaa näkemään mitä siinä oikeasti on ja mikä se sanoma on.

Tom tykkää kuunnella Edvard Griegin Pianokonserttoa ja Sergei Rahmaninov Vigiliaa tutkiessaan maalauksiensa sanomaa. Taiteilija käyttää töissään useita eri tekniikoita ja tyylejä, yhdessä ja erikseen.
– Ne on valtaosaltaan huopaväriteoksia, hieno ilmaisu tussitöille, Tom naurahtaa ja jatkaa: On myös akryyliteoksia, vesiväritöitä ja sekateoksia”. Tom kertoo genren olevan vapaan abstraktin muodossa ja hänen mukaansa lauseilla on tarkoitus vaikuttaa muihin.
– Pienetkin yksityiskohdat kuten valotusvirheet tai kun esimerkiksi kahvia kaatuu päälle, väri loppuu, paperi on rytyssä, ovat sellaisia asioita, joita ei ruveta korjaamaan. Kaikki pienet mitättömältä tuntuvat yksityiskohdat saavat suuremman syvällisen merkityksen valmiissa teoksissa, taiteilija Horstio sanoo.

Tom Horstio Mediamajassa

Tom, mikä sai sinut tekemään aforismitaidetta?

– Alunperin se oli vaan tällaista tuhertamista, kunnes aloin sitten löytämään sille suuremman hyödyntämistarkoituksen, Tom kertoo ja jatkaa:
– Voisin sanoa että siinä on myös provokaatiokin takana taustalla. Se oli tällainen vastaisku kaikelle tarkkuutta vaativalle ja suorituskeskeiselle. Näyttelyitäkin aloin pitämään siksi, että aina muka pitäisi olla nimeä, kuuluisuutta ja muuta. Halusin viestittää, että katsokaa sitä taiteilijan työtä, älkääkä hänen ansioluetteloaan, Aforismitaiteilija Horstio toteaa.

– Että se mistä tämä nyt sai alkunsa oli että halusi tehdä pienistäkin asioista suurempaa. Kukaan ei voi tulla sanomaan, että olet taiteilija vain jos käyt Oxfordin kuvataideyliopiston tai muun vastaavan, Tom sanoo ja kertoo kuinka nuorena halusi hakea viestintä alalle, mutta ammatinvalintapsykologit eivät olleet samaa mieltä asiasta, koska hahmottamisen kanssa oli vaikeuksia. Tämä on innostanut taiteilijaa tuomaan taideteoksillaan esiin sen, ettei ihmistä voi arvioida millään geometrisella tarkkuudella ja asioilla voi olla suurempikin merkitys.
– Nyt tuosta hakemisesta viestinnän alalle on kulunut jo yhtä paljon aikaa kuin minulla oli silloin ikää, ja maailma, tekniikka ja mikä tärkeintä, minä olen muuttunut. Ja todistanut kyllä silloisten ammatinvalintapsykologien näkemyksen siitä, ettei minusta voisi tulla taiteilijaa, vääräksi, Tom toteaa.

Valoisa tulevaisuus ei vaadi isoa kaupunkia eikä nimeä

Millaista sitten on olla aforismitaitelija Kouvolassa?

Tom kertoo hänen Elämä on asennevalintoja näyttelyn, joka pidettiin Kuusankosken kirjastossa, olevan menestyksekkäin. Hän sai näyttelyaikana myytyä kaksi taideteostaan. Tämä loi uskoa, vaikka muuten myynnillisesti onkin ollut hiljaista.
– Totuushan on se että ei niillä nimillä siellä vieraskirjassa elä, taiteilija toteaa ja toivoo, että ihmiset näkisivät ideologian hänen taiteensa taustalla.

Tom piti Valoisa tulevaisuus ei vaadi isoa kaupunkia eikä nimeä näyttelyn Kouvolan Poikilo-galleriassa ja odotuksen olivat korkealla.
– Olin saanut itselleni kannustusta siitä Kuusankosken kirjaston näyttelystä ja uskalsin ottaa isomman riskin. Sinne ei paljoakaan ihmisiä kuitenkaan tietään löytänyt ja maksoin itseni aika sairaaksi. Yhtään taulua en saanut myydyksi, Horstio harmittelee, mutta löytää samalla myös myönteistä tästäkin näyttelystä: – Se mikä tuosta näyttelystä lämmittää sydäntä kovasti oli se, että yksi ammattiopiskelija valitsi juuri minun näyttelyni taide- ja kulttuuriopintojansa tukemaan.

Horstio toteaa, että hänen taidetyöskentelyään hankaloittaa paljon se, ettei siihen ole taloudellista tukea. Tom Horstiosta tuntuu siltä, että apurahojen myöntäjät helposti suosivat jo ennalta tunnetumpia nimiä, mikä lisää haastetta taiteen tekemiseen.
– Kuvaisin itseäni feenikslinnuksi. Jos minua taiteilijana yritetään nitistää, saan kymmenin tai sadoin kerroin voimaannuttavia ideoita. Yksi minun teoksistani kantaa nimeä Kun elämä antaa kylmää kyytiä, se pitää ottaa vaan arktisena matkailuna ja patikointiretkenä. Horstio kuvaa tunnelmiaan ja jatkaa niiden maalaamista:
– Kun tulee jäätävän kylmää kritiikkiä ja tuodaan sellaiset ns. inhorealiteetit pöytään, että et sinä oikeasti voi pärjätä tämän asian kanssa. Ja silti onnistuu säilyttämään oman itsetunnon sekä pitämään oman päämäärän ja etenemään siinä. Se vastaa sitä, että helmikuussa ui jäämeressä ja selviytyy sieltä.

Taistelu ja pakeneminen eivät ole ainoa vaihtoehtomme

Keskellä ei mitään on keskellä kaikkea mahdollista

Tomilla on myös suunnitteilla aforismikirja, jolle hän ei ainakaan vielä ole onnistunut saamaan rahoitusta.
Taiteilijan suunnitelmissa on myös tuottaa äänitaide-esseitä mahdollisesti radiogalleriaan tulevaisuudessa.

ITE- ja aforismitaiteilija Tom Horstion järjestämät näyttelyt Kouvolassa:

2017 heinäkuussa, Mielen rauhaa. Kouvolan Kahviputiikki Papulaarissa.

2017 syksyllä, Elämä on asennevalintoja. Kuusankosken kirjasto.

2017 joulukuussa, Suuntaa etsiessä. Korian kirjasto.

2018 syyskuussa, Valoisa tulevaisuus ei vaadi isoa kaupunkia eikä nimeä(esinäyttely) Kouvolan Valtari.

2018 marraskuussa, Valoisa tulevaisuus ei vaadi isoa kaupunkia eikä nimeä(koko näyttely) Kouvolan Poikilo-galleriassa.

Tomin löytää myös youtubesta, jonne hän julkaisee videoita taiteeseensa liittyen.

Haastattelu ja toimittaminen: Aleksi Andersson

Hae sisältöjä

Arkistot

Tekijä

Teema

Pin It on Pinterest