Uravalmentajan matkassa: Alkusoittoa

17.5.2019

Olen Tanja Rautavirta ja toimin uravalmentajana sekä hankevetäjänä Kaiku – osallisena Kouvolassa -hankkeessa. Kaiku -hanke on kolmas vetämäni hanke. Edellinen hankkeeni totteli nimeä ”Uusi tapa toimia” ja sitä edellinen kantoi komeasti ”Iitin voimakylät ja etsivä liikuntatyö” nimeä. Ensin mainittu oli mahdollistettu ESR-rahoituksella ja voimakyliä Iittiin tehtiin Maaseuturahaston tuella. Hankemaailmassa minua kiehtoo eniten työtehtävien vaihtuvuus, monipuolisuus, tavoitteellisuus ja haasteellisuuskin. Lähtökohtana on aina ongelma, johon hankkeilla haetaan ratkaisu(j)a. Ja siit mie tykkään! Siis siitä, että saan olla etsimässä ja löytämässä niitä ratkaisuja, kehittämässä jotain uutta ja etenkin jotain sellaista, josta meille ihan tavan tallaajille ja ruohonjuuritason toimijoille voisi olla hyötyä.

Raportoinnilla ja vaikuttavuuden arvioinnilla on hankkeissa tärkeä osansa. Erityisesti pienemmissä hankkeissa itsearvioinnilla on suuri merkitys ja siihen pitää pystyä hankkeen alkutaipaleelta lähtien koko hankematkan ajan. Ja juuri tässä on syy siihen, että päädyin kirjoittamaan tätä blogia Kaikumedian kautta. Pyrin pitämään tämän blogin avulla päiväkirjaa Kaiku -hankkeen kuulumisista ja toiminnasta tutkien samalla tarpeeksi kriittisesti erityisesti omaa toimintaani. Aina voi nimittäin tehdä paremmin. Eikä siinä vielä kaikki. Mie nimittäin tykkään myös kirjoittamisesta. Joten tässä vaiheessa voinkin tehdä sen havainnon, että hankemaailman pyörteistä minulle on löytynyt jo kaksi asiaa, joita ihan oikeasti tykkään tehdä.

Making Kaikumedia

Kaiku -hanketta hallinnoi Pohjois-Kymen Kasvu ja hanke on rahoitettu 80 % ESR-tuella (ESR = Euroopan Sosiaalirahasto). Hankkeen toiminta-aluetta on Kouvola, erityisesti sen kaupunkialueet ja keskiössä näiden alueiden kansalaistoimijalähtöisen toiminnan kehittäminen. Tästä syystä hankkeen omavastuuosuutta onkin osarahoittamassa Kouvolan kaupunki. Pohjois-Kymen Kasvu puolestaan ajaa ruohonjuuritason toimijoiden asioita sekä auttaa heitä kehittämään toimintaansa, kansalaistoimijalähtöinen toiminta on Kasvullakin toiminnan ytimessä. Siksi myös Kasvu kantaa oman kortensa kekoon sekä omarahoitusosuuden että hankehallinnoinnin muodoissa.

Kohderyhminä Kaiku -hankkeessa ovat nuoret (erityisesti syrjäytymisvaarassa olevat), yhdistystoimijat, maahanmuuttajat sekä välillisesti myös pitkäaikaistyöttömät. Uravalmentajan roolissa pyrin löytämään ja kehittämään tapoja ja toimintamalleja, joilla yhdistystoimijoita eli järjestökenttää saataisiin yhdistettyä mahdollisimman luontevasti nuorten ja maahanmuuttajien toimintaan. Tästä on hyvänä esimerkkinä Kaikumedia, yhdistysten media, jota toimitetaan sekä nuorten että kansalaistoimittajien toimesta. Toiimittajat tutustuvat järjestökenttään kuin vaivihkaa, toimittajan töitä tehdessään. Kaikumediaa kehitetään koko ajan ja hankkeen tarkoituksena on juurruttaa sen toiminta pysyvästi Kouvolaan. Paljon muitakin toimenpiteitä on hankesuunnitelmaan kirjattu, mutta käsittelen niitä sitten myöhemmin, tulevissa bloggauksissa.

Pyrin toteuttamaan tätä blogia tekstien, kuvien ja videoiden muodossa. Tarkoitukseni on käsitellä ja kertoa asioista selkokielellä. Minut saa ja pitää siis pysäyttää, jos alan viljelemään liikaa outoja tai liian byrokraattisia sanoja. Veikkaan että ärripurreiltakaan ei tässä blogissa päästä välttymään, koska haluan pitää tätä hankematkalaisen päiväkirjaa mahdollisimman aidosti, oman näköisesti.

Hanke alkoi 1.3.2019 ja melkein kolme kuukautta on tässä jo touhuttu. Kolmen kuukauden kuulumiset kirjoitan blogimuotoon ja kuvitan touko-kesäkuun vaihteessa eli teen ensimmäisen itsearviointini. Vähän kuumottavaa.
Niin ja jos haluat olla mukana vaikuttamassa hankkeessa tai vaikkapa Kaikumediassa, niin kiskaise hihasta tai farkunlahkeesta tai laita mulle sähköpostia: [email protected]. Soittaakin saa: 040 590 5655.

Tässä oli siis tämän uravalmentajan päiväkirjan intro eli alkusoitto. Ja koska musiikilla on tärkeä roolinsa kaikessa mitä teen, niin uitan sitä mukaan tähänkin blogiin. Tällä hetkellä taustalla soi arktiset apinat, joten sitä kuunnellen päätetään tämä raportti tähän ja suunnataan aurinkoa ja viikonloppua kohden. https://www.youtube.com/watch?v=bpOSxM0rNPM

Hae sisältöjä

Arkistot

Tekijä

Teema

Pin It on Pinterest