Saaramaan VPK:n talolla juhlitaan Eino Leinon päivää

20.6.2019

Runon ja suven Saaramaa kutsuu nauttimaan runosta ja kylämiljööstä.

Rakastetun runoilijamme Eino Leinon syntymästä tuli viime vuonna kuluneeksi 140 vuotta, mutta edelleen hänen runonsa elävät – niitä lausutaan, sävelletään ja kaivataan. Kouvolalainen Saaramaan kyläyhdistys ja kotkalainen Teatteriryhmä Kimara järjestävät yhteisvoimin uuden kylä- ja kulttuuritapahtuman RUNON JA SUVEN SAARAMAA Eino Leinon, runon ja suven päivänä 6.7.2019. Järjestäjät kutsuvat yleisöä nauttimaan Saaramaan kesäisestä, perinteikkäästä kylämiljööstä ja suomalaisten rakastaman runoilijan Eino Leinon runoudesta. Tapahtumapaikkana on perinteikäs VPK:n talo keskellä kylää (Kelkantie 5, 46570 Saaramaa).

Tapahtuman aloituksena Teatteriryhmä Kimara tuo Saaramaan VPK:n talolle esityksensä ”Eino Leino ja L.Onerva – toisiinsa kytketyt”. Leinon runojen ja laulujen lisäksi tuokiossa kuullaan myös Kotkan Karhulassakin vaikuttaneen Leinon sielunkumppanin L.Onervan runoja. Noin tunnin mittainen esitys tarjoaa runojen ja laulujen lisäksi annospaloja Leinon elämänvaiheista. Käsikirjoituksen on laatinut Leena-Kaisa Kivioja, esittäjinä ovat Leena-Kaisa Kivioja (laulu, runot ja kerronta), Esko Junkkari (runot) ja Ossi Niemelä (kitarasäestys).

Varhaiskypsä ja monin tavoin lahjakas Leino oli aikakautensa teräväsanainen kulttuurivaikuttaja, näytelmäkirjailija ja lehtimies. Hän oli toisaalta seurueitten hauskuttaja, mutta toisaalta kaipasi yksinäisyyttä. Hänen elämänsä oli täynnä rakastumisia ja pettymyksiä, innostumista ja alakuloa, ylistäviä kehuja ja ilkeää kritiikkiä.

Alunperin suojeluskuntataloksi valmistuneen rakennuksen vihkiäisjuhlaa vietettiin 11.11.1936 iltamissa, joissa kyläläisten esittämän Soppapakki –nimisen näytelmän jälkeen vielä tanssittiin tunnin verran.
Vaikka taloa rakennettiinkin pitkälti talkootyönä, syntyi kuitenkin paljon myös velkaa, jota pienennettiin monia tapahtumia ja iltamia järjestämällä. Myös uuden Runon ja suven Saaramaa –kylätapahtuman toteuttamisessa on samanlaista yhteen hiileen puhaltamisen talkoomeininkiä: kyläyhdistys huolehtii käytännön järjestelyistä, kimaralaiset vastaavat enemmän ohjelman toteuttamisesta. Iltamaperinteen mukaisesti lopussa on ”puolitoista tuntia tanssia” kannuskoskelaisen Trio Ilkka Sydänmaanlakan tahdittamana.

Heikki Rytkölän kuvassa Leena-Kaisa Kivioja ja Esko Junkkari

VPK:n talolla voi kokea konstailematonta iltamatunnelmaa ja aistia talon monenlaista kokeneiden hirsiseinien tarinoita. Runon ja suven Saaramaa –tapahtuma on mukana Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vietossa. Tänä vuonna ao. päivien teemana on Viihteen ja taiteen tiloissa: tavoitteena on nostaa esiin erilaisia paikkoja, joissa tarinat heräävät eloon ja joissa on koettu ja koetaan arjen yläpuolelle kohottavia elämyksiä. Saaramaan kylätapahtumassa on tarjolla viihdyttävää iltamatunnelmaa, Leinon rakastettuja runoja ja yhdessä tekemisestä syntyvää yhteisöllisyyttä.

Saaramaan Kyläyhdistyksen toiminta-alueeseen kuuluvat Saaramaan lisäksi Saares ja Kelkka. Kyläalueella toimii toistakymmentä maatilaa. Vakituisia

Saaramaan VPK :n kylätalo nykyasussaan

asukkaita kylien alueella on toista sataa, mutta kesäisin kylänraitit vilkastuvat, sillä vapaa-ajan asuntoja on alueella yli sata. Alueen historiasta löytyy merkkejä raudanvalmistuksesta satojen vuosien takaa. Raudanvalmistuksen historiaan ja vanhoihin työtapoihin perehdyttäviä kylätapahtumia onkin järjestetty muutama. Kylien alueelta löytyy ulkoilulle ja luonnosta nauttimiselle hienot olosuhteet: Järvet tarjoavat uinti- ja kalastusmahdollisuuksia, ja Kammarmäen luontopolulla pääsee ihailemaan maisemia merkityillä reiteillä. Uusia luontopolkureittejä on myös työn alla. Talvisin hyvin hoidetut hiihtoladut houkuttelevat liikkumaan.

Kylillä on vireää yhdistystoimintaa. Kyläyhdistys ylläpitää kylätalo Mäntylää ja järjestää alueella monenlaisia aktiviteetteja. Naisten kerho Saarat, Saareksin Martat, Saaramaan VPK, metsästysseurat ja järvialueen osakaskunta huolehtivat niin jäsentensä hyvinvoinnista kuin vastaavat osaltaan alueen ihmisten, rakennusten ja luonnon tarpeista.
Teatteriryhmä Kimara ry on perustettu vuonna 2010 ylläpitämään ja lisäämään kiinnostusta erityisesti runoon sekä esittämään pääsääntöisesti suomalaista runoa ja proosaa kaakkoisen Suomen alueella. Tavoitteena on rakentaa esityksiä eri-ikäiselle ja vaihtelevalle yleisölle sekä toimia yhteistyössä erilaisten yhdistysten ja kulttuuritoimijoiden kanssa. Vuosittain huomioidaan teema- ja merkkivuodet sekä alueelliset tapahtumat. Kimaran esitykset ovat yleensä maksuttomia, jolloin uusillekin kulttuurin kokijoille osallistumiskynnys on matala. Vuonna 2018 Kimaran omissa esitystilanteissa tai muiden järjestämissä tilaisuuksissa kimaralaiset kohtasivat n. 2800 kuulijaa. Jäsenille pyritään järjestämään monipuolisia harjoitus- ja esitystilanteita sekä esiintymiskoulutusta. Teatteriryhmä Kimara rekisteröitiin viralliseksi yhdistykseksi 2014 ja hyväksyttiin 2018 Suomen Lausujain liiton yhteisöjäseneksi.

Runon ja suven Saaramaa –tapahtuman ohjelma ja aikataulu:
Klo 14 – 15 Eino Leino ja L. Onerva – toisiinsa kytketyt
Ohjelmassa kuullaan Leinon ja L.Onervan runoja ja niihin sävellettyjä lauluja ja kerrontaosuuksissa heidän elämänvaiheitaan. Käsikirjoitus ja ohjaus Leena-Kaisa Kivioja
Klo 15 – 15.30 Väliajalla kyläyhdistyksen puffetti palvelee (maksullinen)
Tietoisku VPK:n ja sen talon historiasta ja nykytilanteesta
Klo 15.30 – 16.30 Leinon rakastetuimpia runoja ja niistä sävellettyjä lauluja kimaralaisten esittämänä. Yleisö voi esittää omia suosikkirunojaan (muitakin kuin Leinon). Lauletaan yhdessä tuttuja ”kansakoululauluja”.
Klo 16.30 – 17 Puffetti
Saaramaan kyläyhdistys esittelee toimintaansa ja yhdistykseen kuuluvien kylien kuulumisia
Klo 17 – 19 Iltamaperinteen mukaisesti ”1,5 tuntia tanssia” Trio Ilkka Sydänmaanlakan tahdittamana
Tanssien jälkeen Sään salliessa pieni iltakävely (n. 500 m) järven rantaan maisemasta ja Leinon tunnelmallisista runoista nauttimaan.
Pääsymaksu 5 euroa koko tapahtuman ohjelmasta

Oi katsokaa, miten lainehet
niin kauniisti rantoja kaulaa!
Oi, kuunnelkaa, miten lintuset
niin kauniisti lehdossa laulaa!
Oi, ootteko nähnehet illan kuun
ja kuullehet kuisketta metsän puun,
min ylitse valkeat hattarat
suvitaivaalla vaeltavat?

– Eino Leino, Hymyilevä Apollo

RUNON JA SUVEN SAARAMAA –kylätapahtuma
Runon ja suven sekä Eino Leinon päivänä 6.7.2019 klo 14 – 20
Saaramaan VPK:n talolla, Kelkantie 5, 46570 SAARAMAA

Tiedustelut
Saaramaan kyläyhdistys ry: Jenna Lehtinen,
[email protected], puh. 050 4685 113

Teatteriryhmä Kimara ry: Esko Junkkari,
[email protected], puh. 050 340 6506

Kuvat ja teksti: Teatteriryhmä Kimara / Saaramaan Kyläyhdistys

Hae sisältöjä

Arkistot

Tekijä

Teema

Pin It on Pinterest