Uravalmentajan matkassa: Saako töissä olla hauskaa?

14.6.2019

Edellisessä blogikirjoituksessa taustoitin Kaiku, osallisena Kouvolassa -hanketta ja nyt kirjoitan auki tähän mennessä tapahtunutta. Kirjoitan tätä sekä itsearvioinnin että myös raportoinnin välineenä pyrkien samalla avaamaan hankemaailmaa myös niille, joille se vielä on uutta. Hankkeitahan on ympärillämme todella paljon ja monen asian takaa tai taustalta paljastuu hanke. Mutta asiaan eli saako (hanke)töissä olla hauskaa?

Hanke lähti vauhdilla liikkeellä heti maaliskuun 2019 alussa. Edellisen, Uusi tapa toimia -hankkeen pohjalta oli jo helpompi ryhtyä suoraan hommiin. Nykyinen tittelini on uravalmentaja ja työ erityisesti nuorten parissa on tärkeä osa toimintaani. Ensimmäinen hankkeen työllistämä nuori on toimittanut Kaikumediaa ja osallistunut asiakkaiden digineuvontaan Kouvolan pääkirjastolla sijaitsevassa Mediamajassa koko kevään ajan. Nuori saatiin työllistettyä hankkeeseen yhteistyöllä Kouvolan Korttelikotiyhdistyksen kanssa. Samalla kuviolla työt aloittaa kaksi muuta henkilöä nyt heinäkuun alussa. Toinen heistä tulee työskentelemään Mediamajalta käsin ja toinen Porukkatalolta, josta hanke on vuokrannut huoneen KVY:n tiloista, 1. kerroksesta. Hanke on siis levittänyt toimintaansa kolmeen eri yksikköön, Porukkatalon ja Mediamajan lisäksi uravalmentajan eli minun työhuoneeni sijaitsee Pohjois-Kymen Kasvun toimitiloissa Mantereentiellä Kuusankoskella.

Työllistettyjen lisäksi hankkeen kautta työharjoitteluun on löytänyt tähän mennessä kaksi nuorta henkilöä. Toinen heistä oli XAMK:issa opiskeleva vietnamilainen Dat ja toinen KSAO:ssa matkailualaa opiskeleva Senni. Molempien harjoittelijoiden kohdalla jaimme sekä työohjaajan vastuita että kartoitimme opiskelijoille sopivia tehtäviä yhteistyössä Kymenlaakson Kylät ry:n kanssa. Molemmat harjoittelujaksot olivat kaikkien osapuolten osalta hedelmällisiä. Kaiku -hanke sai opiskelijoille tehtyjen kehityskeskusteluiden avulla arvokasta lisätietoa harjoitteluista ja niiden kehittämistarpeista. Kesäksi ei harjoittelijoita näillä näkymin ole tulossa, mutta Kasvun toimistolla aloittaa palkkatukityöllistämisen mahdollistamana toimistoassistentti, jonka työtehtävissä varmasti minäkin olen mukana. Ai niin! Ja ihan melkein unohdin, että olihan meillä hankkeen kautta kaksi saksalaisvahvistustakin heti keväällä mukana matkassa, kun kahden viikon työvaihdossa KSAO:lla olleet Isabel ja Ruben kiersivät kamerat kaulassaan Näkyvät Kylät -hankkeen kanssa kuvaamassa kylätaloja ympäri Kouvolaa ja taidettiin siinä Iitin puolellakin vierailla.

Kevään aikana olemme suunnitelleet Kaikumedian tulevaisuutta hankkeen jälkeen. Tällä hetkellä tutkinnan alla on Kaikumedian toimintojen mahdollinen kokonaan tai osittain juurruttaminen Parik-säätiön toimintojen alle, mutta asiassa on vielä paljon muuttujia, laskettavaa ja pohdittavaa. Keskusteluja on käyty sekä Parik-säätiön että Mediamajan ja Korttelikotien edustajien kanssa. Kesän aikana olisi tarkoitus saada aikaan seuraavaan ohjausryhmän kokoukseen esitys asiasta. Kaikumedian toiminnan on jo tähän mennessä todettu olevan hyödyllistä ja sille on tilausta erityisesti nuoria ja yhdistystoimijoita yhdistävänä toimintamallina. Useinhan on niin, että hankeajan jälkeen hyväksikin todetut ja toimivat jutut jäävät ilmaan, toivottavasti Kaikumedian kanssa ei käy niin. Jos se minusta on kiinni, niin ei käy. Tässä vaiheessa voin kuitenkin vain sanoa, että teen parhaani Kaikumedian tulevaisuuden eteen.

Kaikumedia pääsi jo viime kesänä radioaalloille uuden paikallisen radiotoimijan, Radio Kaakon kanssa tehdyn yhteistyön ansiosta. Terveisiä Otsolle, jonka ideasta tuo yhteistyön siemen lähti itämään ja kehittymään! Ilokseni voin todeta, että yhteistyötä jatketaan tänäkin kesänä ja ääneen pääsevät Hasu & Rautavirta kesäraportteineen ja höpinöineen Kouvolasta. Äänien editoinnista vastaavat Kaikumediaan työllistetyt nuoret. Radio Kaakkoa voi kuunnella Kouvolassa taajuudella 95,2 MHz ja lähetykset alkavat 20.6. Kouvolan kaksikko on ensimmäistä kertaa äänessä 26.6. Eeron kanssa äänitettiin tuota ekaa lähetystä tällä viikolla Mediamajassa ja kyllä, meillä oli häpeilemättä hauskaa, kuten kuvista näkyy! Suomalaiseen työkulttuuriin kuuluu melko perinteisesti totinen puurtaminen, mutta miksei töissä voi olla hauskaa, oikeesti hei? Siis ehdottomasti voi, ainakin näissä töissä ja tällä porukalla! Ja juuri siitä, että työ on mielekästä ja hauskaakin, saa tarvittavaa lisäpotkua ja energiaa päivittäiseen muuhun puurtamiseen ja joo, niiden hankeraporttienkin kanssa äheltämiseen.

Kaikenlaista on siis jo sattunut ja tapahtunut sekä laitettu tapahtumaan kevään ja alkukesän aikana. Hauskaa tuli pidettyä myös Iitin Kylärallissa, jossa sain kainalooni pahvisen kunnanjohtajan ja tapasin paljon uusia (hullun) hauskoja hahmoja omilta ja naapurikyliltä. Hanke teki Kylärallin suhteen yhteistyötä Kymenlaakson Kylien ja yhteisen työharjoittelijamme Sennin kanssa. Pelkkää hauskanpitoa hankehommat eivät toki ole, kyllä tätä ihan tosissaan tehdään tarkoituksena kehittää erityisesti ruohonjuuritason toimimista, yhdistää nuoria ja maahanmuuttajia yhdistyksiin ja niiden arvokkaaseen toimintaan. Monikulttuurikeskus Saagan kanssa on jatkettu yhteistyötä ja keväällä hanke järjestikin Saagan tiloissa kahden paikallisen yhdistystoimijan esittelyn, jossa Anjalankosken puutarhaseura ja Kouvolan jalkapallo esittelivät toimintaansa. Syksyllä on tarkoitus jatkaa näitä yhdistysesittelyitä, teemana todennäköisesti luonto ja retkeily. Saagan porukka perusti myös oman fudisporukan, Kouvolan Lakut (siis voiko osuvampaa nimeä enää keksiä, kun vielä yhteistyökumppanina joukkueella on Kouvolan Lakritsi) joka käy pelaamassa kerran viikossa Sarkolan kentällä Kouvolassa. Sain uravalmentajan roolissani jaettavaksi myös nipun Susien kausikortteja ja Kaakkois-Suomen SPR:n kautta löytyi sopiva maahanmuuttajataustainen porukka, jolle kortit toimitin. Ottivat kortit kuulemma riemuiten vastaan. Pari korttia annoin hankkeeseen osallistuneille aktiivisille nuorille kouvolalaisille.

Reissussakin on jo ehditty käydy. Huhtikuussa vierailimme parin kyläyhdistysaktiivin ja hanketoimijan sekä kolmen tähän hankkeeseen osallistuneen nuoren porukalla Helsingissä, jossa Kotiseutuliitto järjesti Mestarit ja kisällit -työpajan. Samalla porukallemme tarjoutui tilaisuus tutustua Luonnontieteelliseen museoon ja toisiimmekin. Junamatkat tarjosivat oivallista aikaa ideointiin ja ajatusten vaihdantaan. Hanke on mukana järjestämässä kahta yhdistystoiminnan ja -toimijoiden kannalta tärkeää tapahtumaa alkusyksylle Kouvolaan, Uusien Alkujen Festareita, jotka järjestetään Kouvolan kaupungintalolla 16.10. ja Vapaaehtoistreffejä, jotka järjestetään Porukkatalolla 17.9. Molemmista tapahtumista kuullaan heti kesälomien jälkeen lisää ja useamman toimijan voimin. Kaupunki on mukana molemmissa, mutta niin ovat myös oppilaitokset, yhdistykset ja me hanketoimijatkin.

Kaikumedia tarjoaa tukea ja apua yhdistystoimijoille, erityisesti pienille yleishyödyllisille kansalaisjärjestöille, tauotta läpi kesän. Autamme yhdistyksiä mm. esittelyiden ja esitteiden teossa, sosiaalisen median hyödyntämisessä, video- ja äänieditoinneissa ja Mediamajan kautta myös erilaisissa digiasioissa ja mm. pulmatilanteissa älylaitteiden kanssa. Keväällä teimme Kaikumediaan työllistetyn nuoren osaajan kanssa yhdistys- ja toimintaesittelyt Vuoroveto Mielenterveysseuralle sekä SPR Kuusankosken ystävä -toiminnalle. Lisäksi Kaikumedia vieraili Mielipolulla, Kylärallissa, Helmi Cafessa, NuPa -talossa ja Toimitila Etapissa useammankin kerran. Kesällä jatketaan samaan malliin ja tehdään tosiaan lisäksi vähän radiota, suunnitellaan jo syksyn tempauksia, raportoidaan ja kehitellään kaikkea uutta.

Että semmoisia tähän mennessä. Nyt alkaa olla viikko jo sen verran taputeltu, että takki on jo puoliksi tyhjä. Jätän jotain viikonlopullekin. Jos jotain jäi mainitsematta, niin korjaan sen myöhemmin. Luulisin, että tärkeimmät toimenpiteet ja ryntäilyt tuli mainittua.
Tätä kirjoittaessa kuuntelin ja hain sopivia kesäfiiliksiä Lana del Reyn tahdeissa. Doin time. Näinhän se on.

Aurinkoista kesää kaikille, meille jotka ahertavat sen töissä ja heille, jotka kirmaavat pian ansaituille lomilleen kuka millekin kesälaitumelle. Näkyy ja kuuluu!

  • Tanja

Hae sisältöjä

Arkistot

Tekijä

Teema

Pin It on Pinterest