Suomen suurimmat puuveistokset löytyvät Kouvolasta

23.7.2019

Jaalan Hartolan kylästä löytyy Ateljee Pihkahovi, jossa toimii itseoppinut puutaiteilija Seppo Laatunen.
Puu on ollut Sepolle aina tärkeässä roolissa, ensimmäiset lelutkin olivat pokasaha ja kirves. Ensimmäinen veistos syntyi jo lapsena isän mukana halkometsällä ollessa,
kun eväänä olleelle talkkunalle ja piimälle piti tehdä tuohesta tuokkoset eväsastioiksi. Kun kuitenkaan sopivaa koivua ja tuohta ei ollut saatavilla, niin Seppo nokkelana poikana
veisti isän kirveellä kannon päähän kulhon, josta saatiin eväät syötyä. Luovan taiteilijanalun älynvälähdys nauratti muutoin totista isääkin suuresti.

Seppo on tehnyt vuosien saatossa veistoksia mm. eläimistä, julkisuuden henkilöistä, vanhemmistaan ja  poliittisista merkkihenkilöistä. ITE-taiteilijan veistoksia on päätynyt Rölli elokuvaan. Ja onpa niitä ollut esillä niin Suomen metsämuseon Lustossa kuin Lahden 2017 MM-kisoissakin. Puutataiteilija Laatunen tekee veistoksia myös tilaustyönä. 

Puun muodot inspiroivat Taiteilija Laatusta. Pihkahovista löytyy useita veistoksia, joissa puun alkuperäinen muoto näkyy yhä: Hyvä esimerkki tästä on veistos Jorma Uotisesta, joka syntyi suolta löydetystä puun karahkasta.  Taiteilija näki puun karahkassa valmiin tanssiliikkeen ja sehän oli veistettävä valmiiksi. Samaan tapaan syntyi veistos myös Aira Samulinista.

Seppo Laatunen haluaisi innostaa myös nuorisoa puukulttuuriin ja siihen mitä kaikkea puusta voi tehdä. Taiteilija kertoisi nuorille enemmän myös puukulttuurin historiasta sekä aikakaudesta jota on itse elänyt ja josta ihmiset ei nykyään enää välttämättä edes tiedä.

Seppo Laatusen veistoksiin voi tutustua Jaalan Hartolan kylässä sijaitsevassa Ateljee Pihkahovissa, jossa veistoksia on sekä sisä- että ulkotiloissa.
Taiteilija tulee mielellään itse paikalle kertomaan teoksistaan, jos suinkin vain pääsee.

Taiteilijan tavoittaa puhelinnumerosta 0400 710 049.
Ateljee Pihkahovi osoitteessa Ahvenistontie 58, 47710 Jaala

Teksti: Aki Ryöppy
Kuvat: Tanja Rautavirta
Kaikumedia

Hae sisältöjä

Arkistot

Tekijä

Teema

Pin It on Pinterest