Olenko se minä vai onko koko maailma mennyt sekaisin?

6.11.2019

Kaikun leffaluotaimessa: Joker

Kaikumedia katsasti pyhäinpäiväviikonloppuna vuoden elokuvatapauksena ja yllättäjänä hehkutetun, Joker -leffan. Leffan on ohjannut ja tuottanut Todd Phillips (mies Boratin ja Kauhea kankkunen leffojen takaa). Phillips myös käsikirjoitti leffan, yhdessä Scott Silverin kanssa. Elokuvan pääosassa nähdään Joaquin Phoenix (mm. Gladiator, Walk the line), joka tekee elokuvassa uransa tähän asti kenties hengästyttävimmän ja pysäyttävimmän roolisuorituksen. Sivurooleissa nähdään mm. Robert de Niro ja Frances Conroy (Mullan alla, Six feet under kulttisarjasta tuttu Ruth Fisher). Leffan genreksi on luokiteltu psykologinen trilleri ja ainakin ensimmäistä se on. Leffa jättää katsojan miettimään vielä pitkäksi aikaa, mikä oli todellista ja mikä ei. Ja kuka loppupelissä on sekaisin: minä vai koko (muu) maailma?

Jokerin tapahtumat sijoittuvat Gotham Cityyn. Pääosassa nähtävä hahmo pohjaa DC Comicsin sarjakuvaan ja siellä tarkemmin Batmanin arkkiviholliseen, Jokeriin. Hahmoa ovat aiemmin esittäneet muutkin Hollywood-starat; Jack Nicholson, Heath Ledger ja Jared Leto. Tällä kertaa Joker nähdään eri valossa, tai ehkä pikemminkin eri pimeydessä, sillä elokuva on melankoninen ja ajoittain hyvinkin ahdistava. Leffassa liikutaan alusta asti pinnan alla ja sukelletaan Arthur Fleckin sielunmaailmaan, lapsuuteen, menneisyyteen ja nykyisyyteen, ollen koko ajan matkalla kohti Joker -alter agon syntyä.

Helsingin Sanomien arviossa todetaan Jokerin tulevan elokuvassa ulos sarjakuvamaailmasta meidän todelliseen maailmaamme. Joker-leffa heijastelee vahvasti nyky-yhteiskuntamme ongelmia; sitä mihin vähäosaisuus ja syrjintä voivat pahimmillaan johtaa. Leffateatterista poistuessani huomasin itsekin heijastavani Jokerin tapahtumia tähän hetkeen ja erityisesti Chileen ja siellä parhaillaan käynnissä olevaan sekasortoiseen tilanteeseen. Voisin hyvin kuvitella Jokeri-naamioita kasvoillaan pitäviä, epätasa-arvoon ja syvään kuiluun varakkkaiden ja vähävaraisten välillä lopen kyllästyneitä chileläisiä marssimassa ja vaatimassa maahansa tasaisempaa tulonjakoa Santiago de Chilen ja Valparaison kaduilla.
Chilen tilanne on todellinen ja sinänsä paljon Joker -leffaa huolestuttavampi.

Joker leffan Arthur Fleck, äitinsä lempinimeämä Happy, on toivonsa menettänyt, ihmisiin ja ihmiskuntaan useaan otteeseen pettynyt taiteilija, joka kaikista elämänsä karikoista huolimatta ei kuitenkaan ole lakannut unelmoimasta. Arthur kulkee pettymyksestä toiseen, kunnes mittari lopulta tulee täyteen. Arthurin ratkaisu on hirveä, mutta leffa on niin taitavasti rakennettu, että katsojan sympatiat ovat kaikesta huolimatta Arhurin puolella. Elokuva jättää ilmaan joukon kysymyksiä ja katsojalle ja hänen ajatuksilleen paljon liikkumavaraa. Ja lopulta: Onko Arthur yksi henkilö vai edustaako Arthur kaikkea tämän päivän pahoinvointia? Vaikka olo on kuinka paha tahansa, pukeudu hymyyn – Put on a happy face. 

Leffa on aiheuttanut paljon keskustelua sen väkivaltaisuuden, anarkiaan ja jopa murhiin lietsomisen vuoksi. Erityisesti se, että väkivaltaisuuteen lopuksi itsekin taipuva Arthur Fleck kuvataan leffan alusta asti uhrina ja katsojilta kerätään sympatiapisteitä hänen pahoille teoilleen on herättänyt kiivastakin keskustelua. Oli miten oli, Joker on taidokas yhdistelmä todellisuutta, unta ja fantasiaa. Ja kun leffan julkaisuajankohta sattuu osumaan yhteen esimerkiksi Chillessä käynnissä olevan tilanteen kanssa, se koskettaa todellisella tavalla. Iltalehti kirjoitti Jokerin olevan upeasti, eeppisiin mittasuhteisiin kasvava leffa, joka paisuu kovaotteiseksi länsimaisen kulutusyhteiskunnan ja elämäntavan kritiikiksi, jossa vain vahvat selviävät ja heikommat jauhetaan tomuksi. Ja olen iltalehden arvion kanssa täysin samaa mieltä.
Sekä Tod Phillips että Joaquin Phoenix ovat olleet ehdolla Oscarin saajiksi jo useammin kuin kerran. Olisiko nyt aika?

Leffa pyörii Kouvolassa Kino 123 Veturissa ja Kuusankoskella Studio 123:ssa ainakin vielä tämän viikon ajan, mahdollisesti pidempäänkin, jos kysyntää edelleen on.
https://www.kino123.fi/
https://studio123.fi/

Artikkelin kuva:

Warner Bros. Responds to Concerns Over ‘Joker’ Movie Plot

Teksti: Tanja Rautavirta / Kaikumedia

Lähteet:
https://www.warnerbros.com/movies/joker

Warner Bros. Responds to Concerns Over ‘Joker’ Movie Plot


https://fi.wikipedia.org/wiki/Joker_(vuoden_2019_elokuva)

 

Hae sisältöjä

Arkistot

Tekijä

Teema

Pin It on Pinterest