Kansainvälistä nuorta osaamista Kouvolassa

16.1.2020

Kreikkalainen Rania Pateraki saapui Suomeen reilu puolitoista vuotta sitten. Sosiaalialalle kotimaassaan valmistunut 29-vuotias Rania asui ensin Mikkelissä, josta löysi tiensä tämän vuoden elokuussa Kouvolaan. Ranian mukaan Kreikassa arvostetaan kansainvälistä työkokemusta. Tällä hetkellä ravintola-alalla Kouvolassa työskentelevä Rania toivoo lähitulevaisuudessa löytävänsä oman alansa työmahdollisuuksia ja -kokemuksia Kouvolasta. Vapaa-ajallaan Rania tapaa ystäviään ja pitää mm. käsityökerhoa Monikulttuurikeskus Saagassa. Rania toteuttaa parhaillaan neljän muun kansainvälisen nuoren kanssa Monikulttuurikeskus Saagalle uusia kotisivuja.

Sonja, Mässeli, Suomi/Monikulttuurikeskus Saaga

Federica Falzolgher, Sami Brhane (Eritrea) ja Adam Rackham

Viisi aiemmin toisilleenkin tuntematonta, eri syistä Suomeen muualta saapunutta nuorta tapasi toisensa Monikulttuurikeskus Saagan toiminnan puitteissa. Pian tapaamisensa jälkeen nuoret muodostivat yhdessä Sonja Mässelin, Saagassa työskentelevän nuoriso-ohjaajan kanssa Nuorten Saaga -ryhmän, jonka puitteissa he ovat mm. suunnitelleet kansainvälisiä tapahtumia Kouvolaan ja uusia kotisivuja Monikulttuurikeskus Saagalle. Kotisivuprojektissa on mukana kouvolalaisen Sonjan lisäksi toinenkin paikallinen suomalainen nuori, Henri Nokkanen, Pohjois-Kymen Kasvun ESR-rahoitteisessa Kaiku -hankkeessa työskentelevä nuori. Nuorten Saaga -ryhmä tarjoaa nuorille yhteisen tekemisen lisäksi mahdollisuuksia verkostoitumiseen paikallisten kanssa sekä seuraa ja vertaistukea toisistaan.

Adam Rackham, Englanti

Adam Rackham saapui Kouvolaan Englannista maaliskuussa 2019 ja on omien sanojensa mukaan tullut jäädäkseen. Valkealassa asuva graafinen suunnittelija on kiinnostunut työllistämään itsensä Suomessa esimerkiksi yrittäjyyden kautta. Tällä hetkellä Adam opiskelee Arffman Consultingin valmennuksessa Suomen kieltä. Saagan kotisivu -projektissa Adam rooli on ollut organisoiva ja teknistä puolta osaava. Vaikka hänelle onkin kokemusta kotisivujen tekemisestä jo ennestään, hän halusi antaa reilusti tilaa myös muille ryhmän jäsenille.

Federica Falzolgher, Italia

Italialainen Federica Falzolgher on Kouvolassa Euroopan Solidaarisuusjoukkojen vapaaehtoisena, Erasmus+ ohjelman kautta. 27-vuotias Federica on valmistunut kotimaassaan psykologiksi ja Rania Paterakin tavoin hänkin toteaa kotimaansa arvostavan kansainvälistä työkokemusta. Federica toimii vapaaehtoisena sekä Monikulttuurikeskus Saagassa että Kouvolan Nupa-talolla. Federica harrastaa valokuvaamista.

Sami Brhane on reilut kaksi vuotta sitten Eritreasta Suomeen saapunut 26-vuotias nuori. Kouvolassa hän on asunut kesäkuusta 2018. Sami opiskelee Arffmanin valmennuksessa ja aloittaa pian viimeistä Suomen kielen moduulia (kurssia), jonka jälkeen hän toivoo saavansa opiskelupaikan IT-alan koulutuksesta. Sami löysi tiensä Monikulttuurikeskus Saagaan ja pääsi sinne työharjoitteluun. Sami piti harjoittelujakson parhaimpana antina suomen kielen oppimista käytännössä ja uusiin ihmisiin tutustumista.

Rania Pateraki, Kreikka

Rania Pateraki toivoo Suomessa voivansa päästä opiskelemaan sekä lisää omaa alaansa että parantamaan suomen kielen osaamistaan. Lisäksi Rania toivoo löytävänsä työ- tai työharjoittelupaikan omalta alaltaan. Kaikki nuoret puhuvat oman äidinkielensä lisäksi sujuvaa englantia sekä jo vähintään auttavasti suomen kieltäkin. Motivaatiota nuorilta ei ainakaan puutu. Verkostoitumisen taito on osoittautunut tarpeelliseksi ja tuonut osalle jo suoria työmahdollisuuksiakin.

 

 

Damian Santibañez, Chile

Kouvolan kansalaisopistossa omaa äidinkieltään, espanjaa opettava Damian Santibañez on 27-vuotias sirkusammattilainen Chilestä. Kansalaisopistojen tuntien lisäksi Damian harjoittaa kevytyrittäjyyden kautta sirkusalan toimintaa Kouvolassa ja muuallakin Suomessa. Damian saapui Kouvolaan kesäkuussa 2018 yhdessä paikkakunnalta kotoisin olevan tyttöystävänsä kanssa. Suomalais-chileläinen pariskunta tapasi sirkuskoulutuksen puitteissa Tukholmassa. Damian on nyt asunut ja opiskellut Euroopassa kaikkiaan 10 vuotta. Euroopan maista Suomen lisäksi hän on asunut Ranskassa, Italiassa ja Ruotsissa.

Yhteisen projektinsa puitteissa nuoret ovat oppineet lisää arvokkaita yhteis- ja ryhmätyötaitoja, saaneet kotisivukoulutusta ja tutustuneet uusiin ihmisiin. Nuoret sparraavat toisiaan myös suomen kielen opintojen kanssa, vaikka yhteisenä kielenä toimiikin englanti. Ryhmän sisältä löytyy runsaasti osaamista ja jokaiselle löytyi kotisivuprojektissa oma osaamisalueensa. ”Damian on luova organisaattori, Sami tietää paljon teknisestä toteutuksesta, Adam on sekä nopea ajattelija että toimija, jolla on paljon ideoita ja Federica on hiljaisella voimalla varustettu ihminen, joka kuuntelee kunnioittaen aina kaikkia, koskaan keskeyttämättä muita.” Ryhmän koollekutsujana ja puheenjohtajana toiminut Rania kuvailee tiimitovereitaan.

Teksti: Tanja Rautavirta / Kaikumedia
Kuvat: Henri Nokkanen / Kaikumedia

Hae sisältöjä

Arkistot

Tekijä

Teema

Pin It on Pinterest