Etätyö – tulevaisuuden uusi työskentelymuoto?

3.4.2020

Monet yritykset ja koulut pystyvät nykyään tarjoamaan etätyömahdollisuuksia. Etätöitä voidaan tehdä esimerkiksi tietokoneella, puhelimen avulla tai ihan vain tekemällä tehtäviä paperille. Nykyään on myös yrityksiä, missä työntekijät työskentelevät koko ajan etänä, tästä esimerkiksi, vaikka puhelinmyyjät ja kirjanpitäjät. Tänä päivänä melkein kaikki koulun kurssitkin voidaan suorittaa etänä kotoa käsin. Juuri nyt, poikkeuksellisena aikana, etätöitä tehdään entistä enemmän ja entistä useammalla alalla. Tulivatko etätyöt nyt jäädäkseen? Kasvoiko etätyön uskottavuus? Nähdäänkö se tehokkaana tapana työskennellä vai päinvastoin? Syrjäyttääkö etätyö? Onko etätyöskentelystä enemmän haittaa kuin hyötyä?

Etätyö koulussa
Olen kuullut monilta, että etätyö voi syrjäyttää nuoria ja aikuisia eikä töitä välttämättä saa yhtä paljon aikaiseksi, kun esimerkiksi koululla tai työpaikalla. Omalla kohdallani kokemus etätöistä on kuitenkin ollut täysin vastakkainen. En ole pystynyt keskittymään koulussa kovan metelin takia, josta syystä tehtäväni eivät edistyneet yhtään ja en oikein oppinut mitään. Päätin kokeilla etätehtäviä ja huomasin, että keskittymiseni oli ihan uudella tasolla ja tehtävien tekeminen edistyi paljon nopeammin. Sain myös parempia arvosanoja kursseista enkä ollut enää niin väsynyt tehtävien jälkeen. Etätehtävissä oli myös se hyvä puoli, että tehtäviä sai tehdä omaan tahtiin. Esimerkiksi nopeiden ei tarvinnut odottaa taas ensi viikon tunteja vaan he pystyivät tekemään, vaikka viisi tehtävää päivässä, jos halusivat. Ja rauhallisempaan tahtiin opiskelevat pystyivät tekemään tehtäviä aina deadlineen asti.

Oppilaiden kokemukset etätehtävistä
Kysyin ystäviltäni heidän mielipiteitänsä etätehtävistä ja kaikki olivat minun kanssani samaa mieltä. Etätehtävämahdollisuus on todella hyvä asia. Kahdella ystävälläni on ollut samanlaisia keskittymisvaikeuksia kuin minulla, ja he ovat kokeneet suurta apua siitä, että he voivat tehdä tehtäviä kotona. Myös muutama lukiokaverini on samaa mieltä. He kertoivat, että etätehtävien avulla heistä on tullut omatoimisempia. Minä olen huomannut itsessäni saman. Opin myös olemaan vastuuntuntoisempi ja huolehtimaan omista asioistani paremmin.

Etätyö työpaikalla
En ole joutunut ennen tekemään työni puolesta etätöitä, toisin kuin nyt. Tähän asti kokemukseni ovat olleet positiiviset. Olen tehnyt töitä Wordin ja Excelin avulla. Näiden lisäksi olen ollut kokouksissa Microsoft Teamsin, Skypen ja Google Hangoutsin kautta. Jotkut annetut työtehtävät ovat olleet hieman haastavia, mutta mielenkiintoisia. Jos tarvitsen jonkun apua tai työkaverin mielipidettä voin soittaa tai laittaa heille sähköpostia. Ystäväni kertoivat, etteivät he ole koskaan tehneet etätöitä ollessaan töissä. Mielestäni se on hyvä, että joillain työpaikoilla on etätyömahdollisuus. Tämän hetkisen koronaepidemian takiakin on hyvä, että työntekijät voivat tehdä silti töitä kotoa käsin eikä heidän tarvitse lopettaa töitään tilanteen vuoksi. Etätyömahdollisuus saattaa myös olla hyvä esimerkiksi niille, joilla on pieniä lapsia kotona tai joilla ei ole autoa pitkien työmatkojen kulkuun.

 

Etätöiden hyödyt ja haitat
Vaikka etätyöt ovat hyvä työskentelytapa, ei kaikki alat voi sitä tarjota. Tästä esimerkiksi leipomot, kaupat ja ravintolat. Mutta taas erilaiset toimistot, kirjanpitäjät ja puhelinmyyjät voivat tehdä töitä kotoa käsin, koska heidän ei välttämättä tarvitse olla fyysisessä kontaktissa asiakkaidensa kanssa. Etätöiden hyviä puolia on se, että siinä oppii oma-aloitteisemmaksi, oppii käyttämään uusia sovelluksia ja joidenkin keskittymiskyky saattaa parantua. Mutta joillekin etätöistä saattaa taas olla vain haittaa. Esimerkiksi joillekin oppiminen ja töiden tekeminen on helpompaa paikan päällä ja ääripäässä joku saattaa syrjäytyä eikä löydä uusia kavereita työn kautta.

Loppujen lopuksi
Mielestäni etätyö on kaiken kaikkiaan hyvä mahdollisuus ja minulla on lähinnä vain positiivisia kokemuksia siitä. Kaikkein parasta koulun etätöissä on vapaus valita, kuinka kauan tehtäviä tekee ja mihin aikaan. Jos etätöistä jotakin oppii, se on varmasti omatoimisuutta ja vastuullisuutta. Jos et tiedä sopiiko etätyö sinulle, suosittelen kokeilemaan, jos se on mahdollista.

Pinja Jaakkola
Pohjois-Kymen Kasvu ry:n työelämäoppija
KSAO liiketoiminnan perustutkinto

Hae sisältöjä

Arkistot

Tekijä

Teema

Pin It on Pinterest