Helmi Cafessa erilaisuus on rikkaus ja itse tehty kunnia-asia

31.5.2019

Kuusankoskella toimivassa Helmi Cafessa on kotoisa ja lämmin tunnelma. Vitriinissä houkuttelevat tuoreista raaka-aineista tehdyt suolaiset ja makeat herkut. Lounasta on tarjolla arkisin klo 10:30-14 välisenä aikana. Lounaslistan ja Helmen bravuuri on keskiviikkoisin tarjolla oleva lohikeitto, jota on parhaimpina päivinä nautittu peräti 120 annosta.

Helmi Cafe kuuluu Carean eli Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintapalveluihin. Toimintapalvelut järjestää päivä- ja työtoimintaa, arviointipalveluja, työhönvalmennusta ja avotyötoimintaa sekä erityistoimintapalveluita kehitysvammaisille sekä muille erityisen tuen tarpeessa oleville henkilöille. Saman toimintamuodon alla, Helmi -etuliitteellä toimii Kouvolan seudulla kaksi muutakin toimipistettä; Helmi Fresh Kouvolan keskustassa ja Helmi Lunch Savonkadulla Kouvolassa.

Helmi Cafen vastaava ohjaaja, Outi Kaasalainen tulee joka päivä töihin iloisena

Outi Kaasalainen toimii Helmi -toimintapalveluyksiköiden vastaavana ravitsemistyöntekijänä ja -ohjaajana Kouvolan seudulla. Kaikki kolme toimipistettä ovat olleet Kaasalaisen vastuulla viimeiset kolme vuotta, mutta kaavoihin kangistuminen tai urautuminen ei Kaasalaisessa näy. Päinvastoin, Kaasalainen tuntuu puhkuvan energiaa ja intoa toiminnan kehittämiseksi edelleen ja on aidosti iloinen työssään Helmi -yksiköiden vetäjänä. ”Töihin on aina kiva tulla, kun mikään päivä ei ole samanlainen.” Hän sanoo hymyillen. Kaasalaisen lisäksi toiminnassa on mukana kaksi muuta ohjaajaa. Ohjauksen rooli on toiminnassa erittäin tärkeä.

Helmi Cafe palvelee asiakkaita läpi kesän, mutta Helmi Lunch ja Fresh sulkevat ovensa kesän ajaksi. ”Tuoreus ja hyvät raaka-aineet ovat meille kunnia-asia. Pyrimme siihen, että 89 % olisi omatekoista. Vitriinit pyritään pitämään täynnä ja niissä olevat tuotteet tulevat pääosin omasta uunista. Myös ruokarajoitteisiin löytyy aina vaihtoehtoja. Asiakasta kuunnellaan ja pyritään reagoimaan siihen mahdollisimman nopeasti.” Outi Kaasalainen kertoo ja jatkaa: ”120 annosta lohikeittoa on meidän ennätyksemme. Kotikattiloilla tehtynä se on melkoinen määrä soppaa.” Reseptiä Kaasalainen ei paljasta, sillä se on kokin oma resepti, jossa on raaka-aineet kohdillaan. Pakkohan sitä on näillä suosituksin lähteä kokeilemaan, vielä kun ei lounaan hintakaan päätä huimaa! Lohikeittoa on tarjolla keskiviikkoisin ja torstaisin on tarjolla hernekeittoa ja pannukakkua. Perjantaisin asiakkaita hemmotellaan lettupäivällä.

Helmi Cafen toimintaa voi pitää myös siedätyshoitoa ihmisille, jotka pelkäävät erilaisuutta. ”Ihmiset vierastivat aluksi kovasti erilaisuutta, mutta on ollut ihanaa nähdä, miten yhä useampi on löytänyt nämä palvelut ja arvostavat nyt tätä toimintaa juuri sellaisena kuin se on.” Outi Kaasalainen toteaa tyytyväisenä. Helmi -yksiköissä Kouvolassa työskentelee noin 20 työntekijää. Työtoiminnan muotoja on monia; avotyö, kuntouttava työtoiminta, työkokeilut ja työharjoittelijat. Harjoittelijoita on toiminnassa mukana paljon, erityisesti Kiipulan Ammattiopistosta. Töitä Helmi Cafessa tehdään kahdessa vuorossa.

Helmi Cafen ja kahden muun Helmi -yksikön toiminta kehittää työntekijöiden sosiaalisia taitoja sekä antaa mahdollisuuksia osallistua ja kuulua yhteisöön. ”Työntekijälle tulee tunne, että mun pitää olla siellä, että ne hommat hoituu ja sitä kautta hän kokee itsensä tärkeäksi. Ja näinhän se on kenellä tahansa meistä.” Kaasalainen toteaa ja jatkaa: ”Kuntoutuville kynnys lähteä työelämään on toisinaan kovinkin korkealla, mutta sitten kun sen voiman ja virran saa päälle, niin se on ihan mahtava nähdä ja kokea.”

Ilona Mentu on hymyillyt Helmi Cafen asiakkaille jo neljä vuotta.

Kaikumedia tapasi Helmi Cafen ”toukokuun duunarin” Ilona Mentun, joka on työskennellyt Helmi -yksiköiden palveluksessa jo neljä vuotta. ”Olen tykännyt olla täällä töissä ihan hirveesti. Olen hyvä asiakaspalvelussa ja kassalla, keitän kahvia ja palvelen asiakkaita. Olen yksi niistä harvoista, jotka hallitsevat kassan. Pystyn auttamaan myös muita sen käytössä.” Ilona kertoo ja jatkaa: ”Tilanteet ja työkaverit tosin vaihtuu, siihen on joskus vähän vaikea tottua. Työkavereista olen saanut paljon uusia ystäviä, mikä on tosi kivaa. Parasta täällä on hyvä työyhteisö ja se, että täällä käyvät asiakkaat on tosi mukavia. Tykkään tosi paljon asiakaspalvelutyöstä.”

Tänä kesänä Helmi Cafessa kokeillaan myös uutta kesäkahvilatoimintaa yhteistyössä SPR:n ystävien kanssa. Kesäkahvila järjestetään kolme kertaa kesän aikana: 6.6., 4.7. ja 1.8. klo 13-14 välisenä aikana. Kesäkahvilaan voi tulla juttusille, pelailemaan tai vaikka tekemään päivän aarrekarttaa. Lue lisää kesäkahvilatoiminnasta Kaikumediassa aiemmin julkaistusta blogista: https://www.kaikumedia.fi/2019/05/leppoisaa-yhdessaoloa-kahvittelua-ja-jutustelua-sprn-ystavien-kesakahvilassa/

Helmi Cafe tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa mielellään, mutta kaikkiin pyyntöihin eivät resurssit kuitenkaan riitä. ”Mielenterveysseuran kanssa vastikään järjestetty Mielipolku -tapahtuma tehtiin yhteistyössä. Pyritään olemaan mukana kaikessa mahdollisessa ja meille sopivassa toiminnassa. Tovi sitten hoidimme juuri kahvituksen pullineen Kouvolan Autistiyhdistyksen tilaisuuteen. ” Outi Kaasalainen kertoo ja kehuu lopuksi vielä paikallista K-Rautaa, joka on esimerkillisesti ottanut toimintapalveluiden kautta palkkatöihin Helmi Cafeen toiminnan piiriin kuuluvia henkilöitä. K-Rauta palkkaa täksi kesäksi kaksi henkilöä juuri tämän toiminnan kautta.

Helmi Cafen lounaslistat ja ajankohtaiset asiat löytyvät Helmi Cafen facebook-sivuilta:

https://www.facebook.com/HelmiCafe/?fref=ts

Teksti ja kuvat: Tanja Rautavirta

Tekijä

Teema

Hae sisältöjä

Arkistot

Tekijä

Teema

Pin It on Pinterest